FRÅGOR OCH SVAR !


Här delar vi med oss av frågor vi fått under åren och ger svar på dem. Och det uppdateras här löpande..


* Varför säljer inte ni på avbetalning? - Där vill man nästan svara med en motfråga. Varför skulle vi göra det? Man går ju inte till en matbutik och storhandlar och frågar personalen i kassan om man kan få dela upp betalningen. Att man köper hus och bilar på det sättet är fullt förståeligt. Det är också lite annan prisbild. Men inte djur eller annat. Ett hundköp ska alltid vara välplanerat. Då måste man också se till att man har ordnat ekonomin för det. Det är väldigt kostsamt att föda upp hundar i enlighet med regelverket. Hundarna ska ha bra mat, de ska meriteras, hälso  undersökas, valparna ska registreras, besiktigas, chipmärkas och en del vaccineras. En valpning som inte går som planerat kan snabbt kosta 50-60 tusen kronor. Det ligger enorma kostnader runt en seriös uppfödning och därför fungerar det inte att sälja hundar billigt eller på avbetalning.

* När ska valpen vaccineras nästa gång? - Valpen ska vaccineras mellan 12-14 veckors ålder. Helst lite närmare 14 veckor då rasen kan vara känslig emot vaccin. Därefter vid 1 års ålder och sedan rek vi enligt kennelklubbens regler att man vaccinerar vart 4e år. Kennelhostavaccin kan man ta varje år om man har behovet av det. Tex om man har hunden på ett hunddagis. Vi har slutat vaccinera våra valpar vid 8 veckor . Det är dock frivilligt för våra valpköpare att välja om vi ska vaccinera deras valp innan leverans. 

* Hur mycket mat ska valpen äta, och hur ofta? - Valpen bör äta 3 mål om dagen tills man märker att den börjar tappa intresset för något av målen, då kan man gå ner till 2. Hur mycket den ska äta är väldigt individuellt. Börja med ca 0,5 dl åt gången och se hur valpens hull är. Tycker ni att valpen är för tunn så öka maten, blir den för knubbig så minska maten. Valpar och speciellt denna rasen behöver mycket protein under det första året. Därför rek vi att man ger ett foder på minst 30% protein och även tillsätter lite blodpulver i maten.

* Hur gör vi mot fästingar? - Vi använder oss av Bravecto, och har gjort varje år sedan det kom. Vi ger endast en dos varje vår och det har räckt gott, och minskar även risken för biverkningar. Våra hundar mår utmärkt och vi tycker att medlet fungerar på pass bra att vi kan rekommendera det vidare. Och ger första gången när hunden är mellan 6-7 mån gammal. Men det går att ge ifrån att hunden väger 2,5 kilo. Så man kan absolut ge tidigare än vad vi gör.

* När ska hunden ögonlysas och patella undersökas? - Hunden måste ha fyllt 1 år. Och vi vill att alla gör detta, oavsett om man hade tänkt ha sin hund i avel eller inte. Det är otroligt viktigt för att kunna hålla rasen frisk. Och det är ingen som önskar köpa en valp av oss om vi inte hade kollat föräldrarna, därför anser vi att det är en självklarhet att även köparen gör detta. 

* Varför vill ni att man ska göra ett BPH med hunden man köpt? - Därför att det är mycket viktigt för utvärdering av rasens mentalitet. Vi alla vill ju ha sunda och mentalt friska individer, och då är det viktigt att man går ett BPH med sin hund så hela kullen efter en kombination kan utvärderas, det räcker inte endast med de individer som ska gå i avel, alla är lika viktiga. Det är lika viktigt som hälsoundersökningarna för rasens framtid. Det är ju ingen där heller som önskar köpa en mentalt dålig individ, och vi som uppfödare tar detta på stort allvar och vill se till att vi för rasen framåt, därför tycker vi att detta är något alla valpköpare kan ställa upp på och ge tillbaka till oss och hjälpa oss få en klar överblick över hundarnas mentalitet i rasen. Det hjälper inte bara er egen uppfödare, ni gör nytta för rasen som helhet, och rasens väl och ve borde ligga i lika stor vikt för både de som köper hundarna och för de som föder upp hundarna. Dessutom är det otroligt roligt att göra. 

* Behöver vi avmaska valpen när vi fått hem den? - Nej, det måste ni inte göra om ni inte upptäcker mask i avföringen, eller att ni tycker att hunden äter massor men inte går upp i vikt, valpen har ful päls, som tex tunnhårig och glanslös päls, eller mycket svullen mage. 

* Hur ofta ska vi klippa klorna? - Vi rekommenderar att man slipar klorna, och det bör göras 2 gånger i veckan, eller vid behov, det kan vara väldigt individuellt hur fort dem växer och hur mycket just din hund slipar ner dem själva. Ni ser om klorna är för långa om dem nuddar golvet när hunden står stilla. Gör dem de så är klorna för långa och behöver slipas ner. Det gör mycket ont på hunden att behöva gå med för långa klor. Kan ni inte själva så gå till en djuraffär som utför det. Bor ni i vår närhet så kan vi hjälpa till.

* Ska jag kastrera hunden? - Vi tycker inte att man ska kastrera sin hund och absolut inte EN VALP om det inte är medicinskt motiverat. Hundarna är inte färdiga förrän runt 3 års ålder. Det kommer inte alltid med så mycket fördelar som det sägs och man kan tro. Risken är faktiskt stor att man gör sig själv en björntjänst. Hunden kan bli inkontinent, man stoppar hormontillförseln. Hunden kan alltså inte få fler eller färre utan stannar där den är vid kastrationen. Dessutom är alltid en narkos en risk i sig, och dumt att utsätta sin hund för det bara för att. Har man problem med sin hund så arbeta med problemet istället. Rådfråga gärna oss om ni funderar på en kastrering så kan vi hjälpa till att bolla tankar och hjälpa er till vad som kanske är bäst för just er.

* Hur ofta måste hunden badas? Måste den badas alls? - Man badar sin hund vid behov kort och gott. Har den blivit smutsig och luktar illa så är ett bad befogat. Man kan även tvätta av hunden med oparfymerade våtservetter för barn.

* Hur får vi hunden rumsren?- Man tar ut valpen när den sovit, ätit och lekt. Gå alltid till samma plats första tiden. Och beröm. Valpen behöver känna trygghet för att göra ifrån sig. Därför kommer det ofta när man just kommit in även fast man varit ute en bra stund. Då har valpen inte kunnat slappna av ute men gör det när den kommer in i tryggheten igen. Där av att den gör ifrån sig då. Att då varje gång gå till samma plats ökar tryggheten och valpen kommer snabbare lära sig att göra vad den ska ute. Man kan tex sätta upp en liten hage av kompostgaller ute och låta valpen vara däri tills den gjort sina behov. Då går inlärningen fortare. Valparna ifrån oss är vana vid sådana hagar ute och kommer garanterat slappna av snabbare och göra det dem ska ute.

* När kan man börja ställa ut sin valp på utställning? - Från 4 månaders ålder kan man börja på mindre inofficiella utställningar.

* Varför ska jag ställa ut min valp? - Dels är det ju väldigt roligt, och en social sport. Sen är det ju även roligt att få en kvalitetsbedömning på sin hund, och även för mig som uppfödare. Det är ju även roligare om helst alla från alla kullar i alla fall provar. Det är alltid bättre när alla från kullen gör saker, som hälsokontroller, BPH, utställning och så vidare. Då kan man utvärdera helheten på ett annat sätt, än bara enskilda individer. Så allt sådant ni väljer att göra med er hund är vi väldigt tacksamma för och uppskattar enormt ska ni veta.

* Behöver hunden ha kläder på sig när det är kallt? -  Vi har väldigt sällan kläder på våra hundar. Jag brukar rek att valpar som flyttar när det fortfarande är kallt och minusgrader kan behöva en jacka eller tröja. I andra fall har vi endast täcken om vi ska vara ute länge i kyla och vara mycket stilla under den tiden, och om det blåser, regnar och är kallt kan det va skönt för hunden med ett värmande täcke. I övriga fall har vi aldrig det. Hunden håller lätt värmen om den hålls igång och rör på sig ute.

* Jag har precis fått hem min valp, och den är dålig i magen. Varför och vad kan jag göra? - Att valpen blir lös i magen vid en sådan omställning som en flytt innebär är inget ovanligt. Och det man kan göra då är att riva ner morot i maten, alternativt köpa Olewo morotspellets och blöta upp i maten. Finns att köpa på ex Häromi. Det hjälper valpen att stoppa det lösa och är snällt emot magen. Skulle det vara så att det är på andra hållet och valpen är mycket hård i magen så rek vi lite laxolja i maten. Finns i de allra flesta djuraffärer.

* Valpen/hunden skakar/darrar, varför gör den så? - En dvärgpinscher skakar när den är rädd, fryser, är exalterad eller ibland när den är trött. Varför just din hund kanske gör det ibland är nästan omöjligt för mig att svara på rakt av, utan du/ni måste se vad situationen tycks handla om och göra bedömning utefter vad som händer kring hunden just där och då.

* Måste man gå en valpkurs? - Att gå en valpkurs är alltid bra för framförallt den sociala träningen hos valpen. Man får också på en bra kurs mycket nyttiga råd och tips. Att gå en valpkurs är aldrig ett måste men skadar absolut inte. Jag rek absolut att man går en om möjligheten finns.

* Hur långt kan vi gå med valpen? - Till en början går man inte så mycket alls. Det bästa är att gå och sätta sig varje utevistelse på en och samma plats och bygga upp valpens trygghet och förmåga att kunna slappna av ute, vilket snabbare leder till att den gör sina behov där den ska. Behöver man gå en längre bit med valpen när den är så liten så får man bära den. Sen allteftersom den växer så måste kan själv känna av hur mycket just din valp orkar med och anpassa promenaderna där efter .

* Min hund tappar päls och får hårlösa fläckar, vad ska jag göra? Är den sjuk? -Nej! Din hund är inte sjuk om det uppkom när hunden kan beräknats komma in i sin könsmognad, vilket vanligtvis sker mellan 6-10 månaders ålder i denna rasen. Och jag vill förtydliga att detta svaret jag kommer ge endast gäller rasen DVÄRGPINSCHER. Vid könsmognaden så rubbas hormonbalansen, precis som hos oss människor när vi kommer in i puberteten.. Vilket även gör att immunförsvaret blir sänkt. Då kan hunden tappa päls och det misstas ofta för demodex, eller till viss del kanske man kan kalla det för det, men det är inte den typen av genetiskt ärftliga demodikosen man behöver vara rädd för.  Detta är något som verkar hända varje individ i rasen mer eller mindre oavsett linjer och avel, däremot finns det dem individer som tappar så lite så att det knappt märks, och så har jag även lagt märke till att dem tappar mer om det är vinter än sommar, och säger en uppfödare att deras hundar aldrig drabbats så ljuger dem, eller så har dem inte varit tillräckligt uppmärksamma på sina hundar och missat det, för det har hänt på alla mina, oavsett linjer, ursprungsland osv , och det är inget att skämmas för, därför kan det heller inte va möjligt att det är ärftligt på det sättet att bara vissa har det och inte andra, för så stor variation på hundar och linjer har jag att jag omöjligt kan ha råkat ut för det på allihopa om det inte skulle ligga i själva rasen så att säga. Jag valde istället att försöka ta reda på varför det blir såhär. I USA kallar dem det för juvenil demodikos när det blir hårlåsa fläckar på unga undivider, och dem anser det inte vara ärftligt, om det exakt är det som sker våra eller inte vågar jag inte svara på men skulle ju kunna vara det. Hos vår ras verkar det vara rasrelaterat och inget annat. Man behöver inte göra något åt det utan pälsen kommer tillbaka, och detta upprepas inte i vuxen ålder om hunden inte rent av skulle ha dåligt immunsförsvar. Och det kan vara ärftligt, även hund som tex behandlas med kortison en tid kan drabbas i vuxen ålder. Man kan ge hunden en tablett bravecto, för den dödar tillfälligt alla kvalstrena, som hundar för övrigt alltid har. Och det påskyndar även då såklart att pälsen kommer tillbaka snabbare. Men ställer man inte ut sin hund och kan stå ut med det så behöver alltså inga åtgärder vidtas, hunden reder det själv. Vi tror även att det kan hänga ihop med vad hunden äter. Valpar behöver så mycket protein under sitt första år och flera experter på foder och näring säger att vid brist på protein så kan hundarna tappa päls. Vi jobbar hela tiden för att försöka reda ut vad detta beror på. Och när vi har gjort det så kommer vi uppdatera informationen kring vad det är och hur man undviker att det händer. Veterinärer som saknar kunskap om just denna rasen kan därför ställa en felaktig diagnos, de ställer nämligen endast en diagnos som gäller genrellt för ALLA hundraser. Och den som har kunskap vet också att olika diagnoser kan betyda väldigt olika för olika raser. Gör man ett skrapprov så kan man givetvis hitta kvalster, då alla hundar har dessa kvalster. En avkomma till oss fick diagnonsen generell demodikos, det är ett tillstånd som tar lång tid att läka ut, och i många många fall flera månader. Hunden fick tillbaka pälsen på drygt 2 veckor. Det får inte en hund med generell demodikos kan jag säga. Jag tror helt enkelt detta med pälsen inte är annat än en hormonrubbning och sammaslaget med det jag skrivit ovan och inget allvarligare än så. Veterinärer som inte har den kunskapen kan faktiskt ha fel desvärre :) Jag rek därför att ge tillskott till er valp fram tills den är året fyllda. Ge C-vitamin och groddolja, länk till vart det finns att köpa finns HÄR

Har ni frågor kring detta så tveka inte på att fråga oss, vi har enormt stor kunskap av rasen och det är många dvärgpinscher vi bygger våran erfarenhet utav. Inte endast ett fåtal. Och vi äger idag fler hundar av rasen än vad många veterinärer träffar under sin livstid på jobbet!

* Min valp luktar illa i munnen ? Behöver jag kolla upp det ? -  Det är dessvärre fullt normalt vid tandbytet. Valparna kan lukta likt rutten fisk i munnen.

  * Varför har ni valt att inte vaccinera era valpar vid 8 veckor ? - Det beror på att valparna  har fullgott skydd ifrån sin mamma. Och vaccinerar man vid 8 veckor så går man faktiskt in och stör valpens natrurliga uppbyggnad av sitt immunförsvar. Dessutom får en liten valp samma dos vaccin som en hund som väger mer än 4 ggr så mycket. Rasen är även känslig emot vaccin och det kommer fler och fler rapporterade fall av hundar som fått allvarliga biverkningar.. Vaccinet rekomenderas dessutom av tillverkaren att det ges ifrån 13 veckors ålder . Vi tror på så friska hundar som möjligt och därför har vi valt att numera göra såhär. Det är dock upp till varje valpköpare att välja om de vill ha sin valp vaccinerad vid leverans. I så fall ordnar vi såklart det. Valparna kommer även självfallet fortsatt vara idmärkta och veterinärbesiktigade med intyg EJ äldre än 7 dagar. 

* Gör ni prisavdrag för till exempel kroksvans/svansknyck? - Nej! Det gör vi inte. Vi säljer sällskapshundar i första hand och ett sådant exteriört fel kommer aldrig att påverka hundens funktion som sällskapshund. Det vore inte rättvist emot övriga köpare anser vi att göra avdrag på priset för en sådan sak. Vill man vara helt säker på att få en hund som man kan ställa ut och avla på tex så får man köpa sig en vuxen hund. Vi kan se om valpar är lovande, eller mindre lovande för tävling och avel. Men vi kan , eller ingen kan någonsin lämna några garantier på hur en valp kommer att bli som vuxen. De är helt enkelt oskrivna böcker :)

* Vilket foder rekommnenderar ni? - Vi använder själva Royal Canin till våra hundar. Fodret passar rasen väldigt bra och vi rekommenderar starkt att man fortsätter med foder ifrån Royal Canin

* Vilka tuggben rekommenderar ni att vi ger våran hund? - Vi köper tuggben till våra hundar hos Essential Foods . Det är helt naturligt och inga otäcka tillsatser. Och det finns något för alla hundar där.

Valpen bits jätte mycket, vad ska vi göra?  Här är det viktigt att ta tag i det ifrån början. Men jag vill börja med att säga att det är fullt naturligt, valpar bits.. Men för den sakens skull behöver man inte tolerera det. Säg ifrån, avled och om det ej funkar så sätt undan valpen. Ofta bits valpar när dem är övertrötta och faktiskt behöver koppla av. Sysselsätt valpen genom lite pyssel där den får tänka, ge lämpliga ben att gnaga på och aktivera den inte för mycket. Försök inte få bort bitande med mera aktivering. Passivitet är ledordet under valpens första år i första hand. Skaffa en liten hage som ni kan använda vid ensamhetsträning och när valpen behöver vara ifred att vila. Sätt valpen i hagen om den blir för påstridig. Tjata inte. Sätt den hellre där med sin säng och något att tugga på så ska du se att den snart somnar. Och fråga oss hellre en gång för mycket än en gång för lite.

* Vad är ett dolt fel ? -  Säljaren har ett ansvar för så kallade dolda fel. Ett dolt fel på en köpt hund är ett fel som fanns vid leveransen, men som har visat sig först senare.

Det är undersökande veterinär som avgör huruvida ett fel är att anse som ett dolt fel eller inte. Att ett fel klassas som medfött betyder inte att det per automatik även är att klassa som ett dolt fel. Om du ska ställa säljaren ansvarig för felet måste du be undersökande veterinär om ett intyg där det klart och tydligt framgår att felet är ett dolt fel.

Oavsett om det gäller ett dolt fel eller inte så börjar man alltid med att söka ersättning från hundens individuella försäkring.

Man kan alltså INTE kräva ersättning eller ny valp om felet inte börjat utveckla sig vid leveransen!!! Fel som uppstår och utvecklas EFTER leverans är INTE ett dolt fel. Vi kräver även fullstädniga journalkopior och INTYG ifrån veterinär att felet fanns vid leverans. Det räcker inte med att man säger det eller att man påstår sig ha en diagnos. Intyg kräver vi alltid. Vi har nämligen märkt att flera fått utbealt ifrån våran dolda fel försäkring för saker som sedan visat sig att det inte alls handlade om dolt fel och det är inte korrekt. Man får inte glömma heller att det är levande djur man skaffar när man köper hund. Det finns så mycket som kan hända med hundar och i deras kroppar. Tyvärr är man aldrig garanterad. Vi gör alltid vårt bästa för att hundarna ska vara friska och leva länge när vi planerar vår avel. Men det kan och kommer alltid att komma valpar som inte faller inom den ramen. Uppstår det problem med er valp så kontakta oss omgående, så ska vi hjälpa er på bästa sätt.

* Har jag rätt till prisavdrag om min hund är kryptorchid?

Nej, det har du inte. I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Svenska Kennelklubben har tidigare haft en rekommendation till sina uppfödare om återbetalning av 15 procent av köpeskillingen i det fall en såld hund konstateras vara kryptorchid, men denna rekommendation har tagits bort då det är sällskapshundar som säljs med SKKs avtal. Endast det faktum att hunden är kryptorchid påverkar inte hundens funktion som sällskapshund.

Ofta är det inte nödvändigt att operera/kastrera en kryptorchid hund, men många väljer ändå att göra det i förebyggande syfte. Säljaren är inte skyldig att ersätta förebyggande operationer och sådana ingrepp ersätts inte heller av någon försäkring.

* Har jag rätt till prisavdrag om min hund visar sig ha ett bettfel?

I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Om felet inte påverkar hunden och ingen veterinärmedicinsk åtgärd behöver vidtas kan du inte kräva ersättning av säljaren eftersom det är en hund för sällskapsändamål, som säljs enligt Svenska Kennelklubbens köpeavtal. Så länge hunden fungerar som sällskapshund är det inget ersättningsgillt fel på den.

* Har jag rätt till prisavdrag om min hund har navelbråck?

SKK har sedan tidigare haft rekommendationen att uppfödaren ska ersätta köparen för nödvändig bråckoperation. Uppfödar- och kennelkonsulentkommittén beslutade på möte nummer ett år 2015 att ändra denna rekommendation. Navelbråck som är känt vid leveransen är inte ett dolt fel. Uppfödarna ansvarar enligt konsumentköplagen för fel som fanns vid leveransen men som upptäcks först senare. Ett känt navelbråck är ett synligt fel och UKK uttalade att om köparen fått tydlig information om att hunden är behäftad med ett navelbråck vid försäljningen så ska uppfödaren inte längre vara ersättningsskyldig för att åtgärda detta. UKK vill härmed starkt betona att det är av vikt att information om hundens defekt samt de eventuella konsekvenser den kan ge tydligt har givits till köparen i en bifogad bilaga. Det är upp till säljaren om denne vill göra en prisreduktion eller inte.

* Hunden jag ska köpa har kroksvans, har jag rätt till prisavdrag?

I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Om felet inte påverkar hunden och ingen åtgärd behöver vidtas kan du som köpare således inte kräva ersättning av säljaren eftersom det är en hund för sällskapsändamål som säljs enligt Svenska Kennelklubbens köpeavtal. Så länge hunden fungerar som sällskapshund är en kroksvans inget ersättningsgillt fel.