Juvenil Demodikos

Juvenil Demodikos hos Dvärgpinscher

Många raser har i ungdomsåldern inte byggt upp sitt immunförsvar ordentligt. Vilket kan leda till att de drabbas av något som heter juvenil demodikos. Man brukar prata om lokal och generell . Och det orsakas av en kraftig förökning av hårsäckskvalster som alla hundar naturligt har.

Lokal säger man om det är mindre antal fläckar, generell säger man om större eller flera områden drabbas. Skillnaden på vanlig generell demodikos och den generella som kan drabba våra unga hundar är att den typen av demodex vi känner till så är generell mycket svårbehandlad. Hundarna får ofta sår, klåda och infektioner i huden och behöver långvarig medicinering och behandling. Det man har sett hos våran ras när det kommer på våra valpar är att det räcker med en tablett bravecto och mer behövs inte. Alltså får man dra slutsatsen att det inte rör sig riktigt om samma typ som drabbar andra raser. Även om valparna blir kraftig hårlösa så behövs alltså ingen långvarig behandling. Och alla valparna läker ut detta själva när de byggt på sitt immunförsvar. Man har inte sett någon ärftlig faktor utan detta ligger genetiskt i hela rasen. Rasen dvärgpinscher har ett sämre uppbyggt immunförsvar under perioden 4 månader till omkring 12 månaders ålder. Det som kan avgöra att vissa individer kanske inte drabbas handlar mycket om vilket foder hundarna får, är tiken behandlad med Bravecto innan valpning osv.

Rasen behöver under sin uppväxt ett foder som har extra innehåll av immunförstärkande ämnen. Många och långa studier har gjorts i USA på juvenil demodikos i våran ras och de har inte funnit att juvenil demodikos är ärftligt på det viset. Så länge det drabbar individer under 12 månader då rasen naturligt har ett sämre immunförsvar under just den åldern.

Det man kan fundera på är hur man skulle kunna avla för att få ett bättre immunförsvar hos våra valpar, redan när de är valpar. Men eftersom många behandlar sina tikar , eller ger bra och rätt foder så märks inte detta hos alla individer, vilket gör det väldigt svårt att komma åt. Det är dock inget som är farligt och det kommer inte tillbaka i vuxen ålder om hunden inte blir sjuk av annan orsak. Så sammanfattningsvis är demodikos hos valpar i våran ras inte samma som demodikos hos många andra raser och man bör därför inte heller jämföra våran ras med andra raser. Flertalet veterinärer känner till detta kring just våran ras men även hos andra som har samma problem med nedsatt immunsförsvar just under valpstadiet, medans andra inte vet det och det skrämmer många nya hundägare som inte mött på detta innan och vet vad det handlar om. Därför är det viktigt att vi informerar om detta både till uppfödare som kanske inte vet men även till nya valpköpare.

På bilderna ovan ser ni hur det brukar börja, och detta kan sedan sprida sig till flera delar av kroppen. Börjar valpen se ut på detta viset så rek vi att ni ger en tablett bravecto, så ska det inte bli värre utan rätt snart börja gå tillbaka igen. Hinner det bli värre så tar det oftast längre tid för pälsen att komma tillbaka, men den kommer att göra det. Detta är som sagt absolut inget farligt och det är INTE samma typ av demodex som man ser hos andra raser och kan ej heller därför jämföras med det.