RASHISTORIA

Dvärgpinscher

Historik

Rasen har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta raser - sträv- och släthårig torvhund. Runt förra sekelskiftet fanns dvärgpinschern i stort antal. Stamboken från 1925 innehåller redan 1 300 exemplar. Ur de många färgvarianterna avlade man, som hos pinschern, på svart med ljusare tanteckning och enfärgat röda till bruntoniga hundar.
Användningsområde
Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Den är livlig och temperamentsfull. Lika delar passivitet och aktivitet gör den till en balanserad och trevlig familjehund.
Hälsa
Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patella luxation (lösa knäleder).
Egenskaper / Mentalitet
Dvärgpinschern är en glad och aktiv hund som gärna vill vara i centrum. Den är plikttrogen sin familj och kan varna när det kommer främmande. Dvärgpinschern är också hund som vill vara i sin ägares närhet.
Storlek och utseende
Mankhöjd är 25-30 cm och vikt 4-6 kg. Färgen är svart med röda tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.
Pälsvård
Den har en lättskött päls som badas vid behov.
Övrigt
Det är en ras med stor integritet.

Källa: SKK