VALPENS FÖRSTA ÅR !

När du fått hem din valp så börjar arbetet med framformningen av din nya bästa vän. Hur vill du att just din hund ska vara ? Vad vill ni uppnå tillsammans ? Är två bra frågor ni kan ställa er själva. Dem allra flesta vill ungefär samma sak. Ha en hund som är busig och glad, men samtidigt kan koppla av. Därför kommer jag här dela med mina av mina bästa tips baserat på mina egna erfarenheter och kunskaper.

De första dagarna

Eftersom din valp kanske känner sig vilsen i början så bör du inte låta grannar och andra nyfikna göra besök första veckan i alla fall. Och tillåt inte ett beteende " bara för denna gången" Att bitas vid lek, sova i säng och soffa m.m blir lätt en vana. Det du inte vill att din vuxna hund ska göra, ska du ej heller tillåta valpen att göra. Det är en bra grund att stå på. 

När det kommer till rumsrenhetsträning så ta ut valpen regelbundet. När det ätit, sovit och lekt, innan ni går och lägger er och med en gång när ni stiger upp. Ta valpen till samma ställe varje gång , det underlättar för dem att kunna slappna av och den känner igen sin egen lukt och beröm den när den gör sina behov ute.

Sömn.... alla hundar, men framförallt valpar behöver sova mycket. Betydligt mer än vad många tror. Man kan tänka att det ska bli fullt upp med att aktivera sin valp för att göra den nöjd. Men så är inte hela sanningen. Första året brukar vi endast syssla med vanlig uppfostran, vad man får göra och inte får göra ( dem får tex aldrig bitas),  träna rumsrenhet, ensamhet, social och miljöträning/utställningsträning och vanligt bus och lek, med många sovtimmar. Det är grunden till att inte få en överstimulerad buse som är svår att kontrollera. Ju mer du aktiverar din valp, ju mer kommer den sedan också att kräva. Man måste balansera detta efter vad det är för hund man vill ha när den är vuxen. Och det är ytterst viktigt att när valpen sover, så ska den få sova. Man ska inte störa den i onödan. Det skapar otrygghet och kan lättare locka fram stress hos hundarna. Mycket viktigt att tänka på detta.

Passivitet

Alla hundar mår bra av att vara aktiva men det är minst lika viktigt för dem att vara passiva. Vi vill att hunden ska springa fort när vi ropar, att den med engagemang slänger sig in i våra belöningar och lekinviter samt att den glatt följer med oss på fartfyllda äventyr vi erbjuder. Oavsett om man planerar ett fartfyllt tränings/tävlings liv eller ett aktivt familjehundsliv så är det viktigt att inte glömma den mycket viktiga detaljen - förmågan att vara passiv!

Börja miljöträna din hund. Ta med valpen till olika platser, med olika ljud, olika mycket folk. Se om du kan ordna med lite olika material hunden kan lära sig gå på. Balansera på låga höjder, på olika grejer. ordna lite tunnlar och annat spännande. Petflaskor med olika innehåll som låter olika m.m Men utsätt inte hunden för saker den inte klarar av, det sänker hundens självförtroende och kan även påverka hundens förtroende för dig. Man får försiktigt prova sig fram, en sak i taget. 

Valpen behöver mycket social träning, bland folk. Men för den sakens skull så ska inte alla hälsa på valpen. Tvärtom. Vara bland folk som inte bryr sig om hunden, låt alltid valpen själv söka kontakt med okända, på sina egna villkor. Detta är en ras med stor integritet, och man kan inte och ska inte forcera dem att hälsa på okända människor. Det skapar otrygghet. Att valpen själv får bestämma vem den vill hälsa på kommer istället ge den trygghet och dessutom ofta göra den mer nyfiken och lättare att få social och tillgänglig.

Detta räcker gott för mina valpar deras första levnadsår, kan tyckas vara lite, men tänker man till så är det faktiskt ganska mycket. Det är så många nya intryck, nya platser som man utsätter dem för. Det är tillräckligt mycket för dem att sortera. Och meningen är att dem ska stärka sig själva och bli trygga individer. Och det funkar utmärkt. Jätte bra om man kan gå en valpkurs för lite social träning med andra människor och hundar.

Jag börjar sätta lite tuffare krav på mina hundar från att dem är mellan 8-10 månader, och börjar även där introducera lite spår och dem får smått börja använda näsan ordentligt. Och sätter igång dem runt året med riktig aktivering , börjar smått där även med lite mer fysträning, som jag succesivt ökar på anpassat efter varje individ. Innan dess blir det promenader i olika terränger som första fys. Jag fortsätter även med samma miljöträning som när valpen av mindre. Det har hundarna nytta av och kommer tycka är roligt hela livet. Tveka aldrig att komma med de frågor eller funderingar som kan dyka upp efter att ni läst detta.


Könsmognaden

Det är mycket som händer hos hundarna när dem blir könsmogna. Det kan dyka upp lite spöken i huvudet som visar sig på det sättet att dem kan börja skälla på saker eller människor dem inte gjort tidigare, dem kan lyssna lite sämre på inkallning, och helt plötsligt bli mycket intresserade av dofter. Allt detta är fullt normalt. Men onödigt skällande ska inte tillåtas utan avledas med något roligare än att skälla. Denna rasen är en vakthund, och ska larma. Men många tror därför att den ska skälla på mångt och mycket och länge. Men det är inte så en vakthund arbetar. Dem ska larma när det kommer någon, men sluta skälla när husse eller matte upptäckt besöket. Där måste man gå in och säga ifrån och avleda om man tycker att det blir för mycket, och det ska man göra från första början. Annars får man en skällig hund och så ska inte denna rasen alls vara. Det ska inte accepteras bara för att man har hört att andra säger att dem är skälliga. För dem ska inte vara det.

Valpen kommer börja tappa sina tänder mellan den är 4,5-5,5 månad gammal ungefär. Det luktar ofta väldigt illa i valpens mun då men det är fullt normalt. Det är mycket bra om man håller lite koll så alla tänder lossnar som dem ska och att de inte växer fel om en valptand inte vill släppa. Man kan ha is i magen och vänta ganska länge, bara inte bettet ser ut att påverkas utav det. Tänderna får inte gå upp i gommen. Är ni osäkra så kan ni alltid ta bilder och skicka till mig för bedömning , alt visa upp valpen här. Och de flesta tänderna kommer valpen svälja, och de kommer då ut den naturliga vägen.

Något mer som händer vid könsmognaden,  som brukar infalla mellan 6-10 månaders ålder är att hormonbalansen rubbas, precis som hos oss människor. Immunförsvaret kan också sjunka en aning. Hunden kan vid denna hormonrubbning tappa lite eller mycket päls. Vilket många tror är demodexutbrott. I så fall skulle alla mina hundar, av alla olika linjer jag har ha just demodex. Och det har dem absolut inte. Jag åkte och gjorde noga utredningar med flera olika prover på de 6 första jag upptäckte detta på och ingen av dem hade  demodex, jag träffade då även på en hudspecialist med otroligt mycket raskännedom och kunskap i just detta området.. Detta är något som händer nästan alla hundar i rasen, mer eller mindre i just den åldern. Ibland så lite att husse eller matte inte ens lägger märke till det, och ibland mer så det syns tydligt, extra vanligt och tydligt på vintern. Jag rek därför att man ger sina hundar lite tillskott av bland annat C-vitamin från 6 månader till dem fyllt året. Har ni frågor och funderingar kring detta så säger ni till mig bara så kan jag förklara mer ingående och ge flera tips.

Dvärgpinschern växer till den är mellan 8-10 månader ca. Kroppen blir dock bredare och grövre fram till dem är runt 3 år.

Tikarna brukar börja löpa från 6-8 månaders ålder, men ibland mycket senare än så. Tänk då på att va uppmärksam på detta och undvik allt umgänge med hanhundar. För både hanarnas och tikens skull. Och hanhundarna kan bli lite konstiga kan man tycka när dem börjar förstå vad ett löp innebär. Låt dem därför inte träffa löptikar i onödan.

Några goda råd

* Vänj valpen redan som mycket liten vid omvårdnad, bad, bilfärder... allt det som kan bli svårt att introducera när hunden väl är vuxen. Och invänjningen kommer redan va påbörjad när valpen lämnar oss...

* Vänj valpen redan från början vid att bli lämnad ensam, börja med några minuter varje gång i ett annat rum så den lär sig att det inte är farligt att ni försvinner. Hundar har inte samma tidsuppfattning som vi människor har..

Små valpar får dock inte lämnas helt ensamma hemma!!

* Medan valpen är lite ska man undvika överansträngning eftersom skelettet är ömtåligt och musklerna inte färdigutvecklade. Flera små korta promenader är det bästa.

* Var konsekvent med det som är förbjudet -din hund kan inte förstå varför något är tillåtet ena dagen men inte den andra. Se till att alla i familjen följer samma linje med reglerna.

* Det viktigaste av allt - Oavsett om du vill ha en familjehund eller en tävlingshund så finns det en sak du ska satsa stenhårt på, och det är att skapa en god relation. Även om du så fort som möjligt vill sätta igång med olika träningsmoment och uppfostran så låt relationsbyggnaden komma först. Du kommer ha igen det många gånger om och livet med din hund kommer bli så mycket roligare.

Så kan du träna din hund att umgås med barn

1. Avslappnad promenad - En bra start för tillvänjning är att bara gå en avslappnad promenad tillsammans med ett barn - som fått instruktioner om hur det ska bete sig. Barnet ska inte ta kontakt med hunden. Om hunden försiktigt nosar på barnet så ska barnet låtsas att hunden inte är där. På så sätt får hunden ta det i sin egen takt.

2. Gör din hund nyfiken - Gillar din hund att leka så kan den bli nyfiken om barnet leker med en boll. Tanken är att hunden får en positiv association till barn och att leka tillsammans.

3. Klicker som positiv förstärkning - Att använda klicker som positiv förstärkning kan vara en metod, förutsatt att hunden är van att arbeta med klicker. Börja i små doser. Titta mot barnet , klick, Ta kontakt, klick...

4. Få godis utan krav och kel - Barnet kan ge hunden godis och på så sätt få den att uppleva en trevlig situation. Även här är det bra om barnet inte ger hunden för mycket uppmärksamhet.

Så kan du träna din hund att gå i ovan miljö

1. Balansövningar - Att balansera på stenar och stockar är toppen för kroppskontroll och självkänsla hos din hund! Detta är ett första steg i träningen att uppleva höjder och ändå ha kontroll över sin kropp. Det är dessutom en fin kontaktövning under hundpromenaden.

2. Väldigt enkel stadsmiljö - Börja med att gå i en stentrappa utomhus. För en extra positiv upplevelse kan man leka med en boll och på så sätt få hunden i en lekkänsla istället för att den ska uppslukas av sin osäkerhet inför miljön.

3. Lugn hundkompis stärker - Att ta med en trygg och miljöstark kompis som visar vägen är ett bra sätt att ta sig vidare i en tuff miljö. Den andra hundens energi smittar av sig.

4. Trygg ledare - Du ska vara en självsäker förebild för hunden. Om den blir osäker och du låter bli att tex gå i en läskig trappa så har du förstärkt hundens osäkerhet och visat att även du tycker att miljön är läskig. Var kvar i miljön, visa att du själv är på väg framåt. Uppmuntra. Ömka inte när den är osäker.

Detta är lite .. om mycket. Vi kommer att uppdatera här löpande med olika tips och ideer, erfarenheter m.m

Tveka som sagt aldrig att höra av er till oss med era funderingar. Vi finns här för er, och hjälper er på bästa sätt vi kan.